Cauzele afaziei

O leziune a creierului care afectează zonele limbajului şi legăturile dintre ele poate provoca tulburări de tip afazic cu caracter tranzitoriu sau permanent. Afazia poate să apară în urma unei leziuni cerebrale cauzată cel mai frecvent de:

• un traumatism cranio-cerebral

• boli cerebro-vasculare ( accident vascular cerebral – AVC)

• tumori cerebrale

• boli degenerative (precum Alzheimer)

• procese infecţioase care apar la nivelul creierului şi al meningelor (precum encefalita herpetică)

• scleroza multiplă (afazia este în cursul SM un simptom neobişnuit  totuşi; apare în mai puţin de 1% dintre cazuri)

• alte cauze precum: epliepsia, migrena, tulburările metabolice

Pentru a funcţiona corect, creierul are nevoie de oxigen, glucoză şi nutrienţi. În urma unei afectări neurlogice de genul celor menţionate mai sus, zonele din creier care nu mai sunt corect irigate, pierd o parte din celulele nervoase. Pierderile neuronale din zona afectată induc în mod evident şi perturbări la nivel funcţional – funcţiile primare sau secundarea, funcţiile neuromotorii sau cognitive de care zona respectivă era responsabilă au de suferit. Sigur, există o anumită plasticitate a creierului, şi anumite zone cerebrale pot să preia, în timp, din funcţiile zonelor invalidate. Dar această plasticitate şi translativitate funcţională are limitele ei.

Despre accidentul vascular cerebral (AVC)

Dacă traumatismele cranio-cerebrale pot să se producă spontan în viaţa oricărei persoane, indiferent de vârstă, sex, starea generală de sănătate (cum ar fi de exemplu în urma unu accident rutier sau în urma unei lovituri puternice la cap), accidentul vascular cerebral (AVC) –  deşi apare la fel de spontan şi are o evoluţie rapidă, se produce pe un teren predispozant, în urma mai multor semnale. Persoana în cauză are pe de-o parte un anumit bagaj genetic predispozant, dar şi un anumit stil de viaţă în care factori precum: stresul exacerbat, regimul alimentar sau de somn inadecvat, abuzul de diverse substanţe, un anumit tip de personalitate (tipul A de personalitate), etc. se regăsesc şi acţioneză negativ un timp îndelungat.

Conform statisticilor, accidentul vascular cerebral (stroke) este prima cauză a afaziei. Aceleaşi statistici relevă faptul că 1 din 3 persoane care au suferit un accident vascular dezvoltă o formă de afazie.

AVC apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează oxigen şi nutrienţi la nivelul creierului:

• este blocat de un cheag sangvin (accident vascular ischemic) – aproximativ 80% din totalul AVC

• se sparge (accident vascular hemoragic)

În decursul a câtorva minute, celulele nervoase din acea zonă a creierului sunt afectate şi pot muri în câteva ore. Funcţiile coordonate de zona afectată a creierului  nu se mai pot realiza adecvat. Ca şi în cazul infarctului miocardic, cu cât tratamentul de urgenţă este început mai curând după apariţia simptomelor, cu atât pot fi reduse efectele AVC-ului.

🙂