Cum comunicăm în familie?

Câteva sugestii de comunicare familie parc

Cu siguranţă v-aţi întrebat cum aţi putea să îl ajutaţi pe cel drag să comunice şi să se facă înţeles mai uşor. Iată câteva recomandări care v-ar putea ajuta în interacţiunea cu cel drag. Amintiţi-vă că blocajele în comunicare sunt frustrante nu numai pentru dumneavoastră, ci şi pentru cel drag.

• Fiţi dispus să creaţi o atmosferă plăcută de comunicare — o iluminare bună, lipsa zgomotelor care să distragă atenţia, o atmosferă relaxată.
  • Vorbiţi normal, făcând pauze la sfârşitul propoziţiilor sau frazelor. Amintiţi-vă că vorbiţi cu un adult, nu cu un copil.
  • Ajutaţi-l să înţeleagă mai bine ceea ce vreţi să spuneţi, prin scrierea cuvintelor cheie.
  • Oferiţi-i variante de răspuns pentru a îl orienta către categoria / direcţia corectă.
  • Fiţi pregătit să acceptaţi orice formă de comunicare ca fiind la fel de validă: comunicarea non-verbală, prin gesturi şi mimică, prin intonaţie şi inflexiunile vocii, scrisul, desenul, folosirea unui carneţel de note sau vorbirea.
  • Asiguraţi-vă că cel puţin o dată pe zi rezervaţi timp pentru a sta pe îndelete şi a avea o discuţie plăcută cu cel drag. De exemplu, după cină este un moment bun pentru a discuta.
  • Fiţi un partener de discuţie, nu un terapeut.

logo_araReguli de comportament şi de comunicare

• Asiguraţi-vă că i-aţi captat atenţia înainte de a începe discuţia.
  • Menţineţi comunicarea simplă.
  • Reduceţi debitul verbal.
  • Vorbiţi pe un ton normal, cu o intensitate normală, dar accentuaţi cuvintele sau ideile cheie.
  • Oferiţi instrucţiuni şi direcţii de ghidare detaliate, etapizat.
  • Dacă limbajul vorbit nu este eficient, încercaţi alte forme de comunicare precum gesturile, scrisul, desenul, oferirea de posibilităţi de a alege, răspunsuri prin: şi / sau,  da / nu.
  • Repetaţi sau reformulaţi o propoziţie atunci când este necesar.
  • Încurajaţi independenţa. De exemplu, evitaţi să vorbiţi în numele persoanei cu afazie sau să îi terminaţi propoziţiile (excluzând cazul în care aveţi permisiunea sau rugămintea să faceţi asta).
  • Încurajaţi participarea la evenimentele sociale.
  • Oferiţi-i suficient timp pentru a înţelege şi a răspunde.
  • Implicaţi-l pe cel drag în luarea deciziilor.
  • Încurajaţi participarea la grupuile de suport pentru persoanele cu afazie sau pentru persoane care au suferit un AVC, participare ce ar putea creşte abilităţile de comunicare socială şi ar reduce sentimentul de izolare.
  • Mulţi oameni nu s-au mai confruntat cu afazia niciodată în familiile sau în cercul lor de prieteni şi ar putea percepe / judeca greşit persoanele care au afazie ca fiind mai puţin inteligente, confuze sau surde. FALS! Este important să avem răbdare şi compasiune, empatie atunci când interacţionăm cu persoane cu afazie.

(adptare după American Stroke Association)