Tipuri de afazie

În funcţie de proprietăţile limbajului care sunt mai mult sau mai puţin afectate, afazia prezintă mai multe forme.

• Afazia fluentă (afazie senzorială sau receptivă — Wernicke) caracterizată prin tulburări accentuate ale înţelegerii limbajului şi printr-o producţie verbală relativ fluentă, normală din punct de vedere fonetic, dar profund alterată semantic, de neînţeles pentru interlocutor. De obicei, persoanele cu acest tip de afazie nu înţeleg ceea ce spun ceilalţi şi de multe ori nu îşi dau seama ca ceilalţi nu pot înţelege ceea ce încearcă ele să comunice.

• Afazia nonfluentă (afazie motorie sau expresivă — Broca). Persoanele cu acest tip de afazie au dificultăţi în a îşi găsi cuvintele şi vorbesc în propoziţii foarte scurte. Înţeleg ceea ce spun ceilalţi şi sunt adesea conştiente de dificultăţile lor de comunicare. De aceea, resimt uneori un nivel crescut de frustrare.

• Afazia globală. Este forma cea mai gravă de afazie. Oamenii care suferă de această afecţiune au probleme atât cu exprimarea, cât şi cu înţelegerea limbajului. Ei pierd capacitatea de înţelegere şi de exprimare, fie că e vorba de scris, citit sau vorbit.
  • Tipuri speciale de afazie (afazia încrucişată, sindromul accentului străin, afazia adinamică)