Ce trebuie să ştim despre recuperare

Când trebuie începută recuperarea?

Opinia generală este aceea că recuperarea trebuie începută cât mai devreme, odata ce s-a ajuns la o stabilzare a condiţiei medicale.

Întârzierea începerii terapiei după ce situaţia medicală a pacientului s-a stabilizat este în detrimentul recuperării.

Pe ce perioadă de timp se extinde terapia pentru o eficacitate maximă?

Din păcate, acest lucru depinde de posibilităţile centrelor unde sunt îngrijiţi pacienţii, precum şi de posibilităţile familiei.
Terapie intensivă, extinsă pe o perioadă mai lungă de timp  creşte şansele unei recuperări mai bune.

De obicei, recuperarea se întinde pe parcursul a mai multor luni sau ani. Există şi o recuperare spontană. Teoretic, această recuperare spontană se produce mai greu în cazul accidentelor vasculare hemoragice (în primele săptămâni după AVC), dar reabilitarea funcţională pare a fi mai mare în cazul acestui tip de AVC.

Care e frecvenţa optimă a tratamentului?

În funcţie de fiecare pacient, de gradul de severitate al afaziei sunt recomandate atât şedinţe de recuperare individuale, cât şi şedinţe de grup. Frecvenţa poate varia de la şedinţe individuale zilnice, la o frecvenţă de 1-2 şedinţe pe săptămână. Dincolo de şedinţele de recuperare alături de afaziolog, este de dorit ca familia  să exerseze zilnic, urmând protocolul recomandat de specialist.

 Când se întrerupe tratamentul?

Când s-au atins obiectivele terapeutice. Sau, în cazurile în care nu se obţine un progres semnificativ în decursul unei perioade de 2-3 luni. În astfel de cazuri, se poate recomanda în primă instanţă schimbarea modalităţii de tratament sau a terapeutului.